Home > Getuigenissen > Verzorgende Nachtzorg - Maria
Verzorgende Nachtzorg

“Elke nacht is anders en vormt steeds een uitdaging”. Aan het woord is Maria Janssens, sinds 1990 aan de slag bij Familiehulp als huishoudhulp (1990-1996), verzorgende (1996-2011) en verzorgende nachtzorg (2011 tot heden). “Het verschil tussen dagverzorging en nachtzorg zit hem voor een groot deel in de intimiteit”, vertelt Maria. “Omdat je bij mensen thuis komt als het donker is, geeft het meer de indruk dat je in hun coconnetje wordt toegelaten. Alles verloopt ook veel rustiger dan overdag. Er is geen tijdsdruk tussen twee zorgbeurten. Je blijft 9 uur lang bij dezelfde cliënt. Dat maakt dat je een sterkere band met elkaar ontwikkelt.”

“Onze cliënten in de nachtzorg vormen een heel divers publiek. Er zijn mensen met dementie, mensen met Parkinson of ALS en mensen die palliatieve zorgen nodig hebben. Vaak gaat het om grote zorgbehoeften, maar net die intensiteit maakt het boeiend en mooi. Psychologische ondersteuning speelt bij nachtzorg ook een grote rol. Als verzorgende moet je zelfstandig zijn en op jezelf kunnen vertrouwen om de juiste beslissingen te nemen. Want dokters of verplegers zijn niet meteen ter beschikking.”

“Als ik ’s morgens naar huis rijd, haal ik de meeste voldoening uit het feit dat cliënten en hun gezinsleden een ontspannende en rustige nacht konden beleven. Zeker voor mantelzorgers is die nachtrust erg belangrijk. Zij staan er overdag immers vaak alleen voor. Als ze jou dan nog eens expliciet bedanken, weet je dat je goed werk hebt verricht. Dat is echt een hartverwarmende vaststelling.

Bekijk alle getuigenissen